Certifikáty textilu

Certifikáty a slovo udržitelnost jsou poslední dobou při nákupu textilu hodně zmiňované. Odpovědné chování k naší planetě i lidem, kteří se na výrobě textilu podílejí, je a bude velice důležitá věc.

Víme však, co jednotlivé certifikáty znamenají? Pojďme si představit ty nejdůležitější, které můžete u našeho textilu najít.

 

 

 

GOTS (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD)

gots

Tento bio certifikát se řadí mezi nejkomplexnější a také nejdůvěryhodnější na celém světě. Je zde kladen důraz na sjednocení bio textilního trhu. U GOTS máte záruku, že splňuje ty nejvyšší ekologické i etické požadavky. Při pěstování nebyly použity žádné těžké kovy, herbicidy ani pesticidy.

Jsou zde dva typy certifikátů: 

  • Organic - textil má min. 95 % vláken s certifikovaným původem „organic“ nebo „organic-in-conversion“, dalších 5 % neorganických příměsí, kde je velice přísná regulace
  • made with X % organic materials - min. 70 % textilu tvoří příze s certifikací „organic“ nebo „organic-in-conversion“ dalších 30 % celku je z neorganických příměsí s velice přísnými regulacemi - max 10% zabírají recyklované nebo syntetické materiály. Je zakázáno kombinovat vlákna stejného typu. 

 

 

OCS (Organic Content Standard)

OSC 100OCS 2 logo

Tento certifikát se vztahuje k podílu vláken z ekologického zemědělství.

Jsou zde dva typy certifikátů: 

  • OSC 100 - výrobek obsahuje minimálně 95 % organických vláken. Dalších 5 % však může být jakékoliv konvenční vlákno, kromě konvenční bavlny.
  • OSC Blended - výrobek obsahuje 5 % - 95 % organických vláken, zbylé složení může být jakékoliv konvenční vlákno.

Závěrečné zpracování jako barvení, spřádání a další finální úpravy a použití chemie tento certifikát nehlídá.

 

 

Öko-Tex Standard 100

Öko-Tex Standard 100 logo

Certifikát Standard 100 zaručuje, že každý výrobek nebo materiál, kterému byl tento certifikát udělen, neobsahuje příliš velké množství zdraví škodlivých chemikálií (např. pesticidy, barviva, těžké kovy, nebo jiné látky).

Certifikát pouze minimalizuje škodliviny, aby měl výrobek vhodné pH pro člověka. Výrobky i materiály jsou tedy z ekologického hlediska pro člověka neškodné. Nejedná se ovšem o bio certifikát. 

 

 

Fair Wear

fair wear logoFair wear 2 logo

Nezisková organizace, která usiluje o “sdílenou odpovědnost”. Každý, kdo se podílí na výrobě určitého produktu, je také zodpovědný za podmínky, za jakých je produkt vyroben. Velmi důležitý je Kodex pracovních praktik FWF, na základě kterého se dodržuje 8 norem, mezi které patří např. zákaz dětské práce, mzdy musí splňovat zákonné minimum a bezpečné a zdravé pracovní podmínky pro zaměstnance.

Snaží se měnit oděvní průmysl stále k lepšímu.

 

 

WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production)

wrap certified logo

Certifikace je zárukou, že produkty jsou vyráběny v dobrých pracovních podmínkách a se zaměstnanci je jednáno solidně. Mezi toto vše patří například zákaz dětské práce, přiměřená pracovní doba, nebo adekvátní ohodnocení. Rozlišují se tři certifikační úrovně, platinová, zlatá a stříbrná.

 

 

Fairtrade

Tato certifikát garantuje jak férový přístup k zaměstnancům a dodavatelům, tak i šetrnost k životnímu prostředí. To znamená, že minimalizuje negativní dopady na životní prostředí a zakazuje používání toxických a karcinogenních látek. Certifikát také zaručuje, že byl produkt vyroben za spravedlivou odměnu a v důstojných pracovních podmínkách.

 

 

Peta (People for the Ethical Treatment of Animals)

Peta logo

Organizace, která bojuje za práva zvířat a snaží se zamezit jejich zneužívání. Certifikace PETA - Approved Vegan je zárukou, že oblečení neobsahuje žádné materiály živočišného původu. Takto označené zboží je tedy vhodné i pro vegany. 

 

 

Další certifitáty:

 

Naturtextil IVN

Organizace IVN uděluje dva certifikáty Naturtextil a Naturtextil Best. 

 

CRADLE TO CRADLE (C2C)

Tato certifikace označuje výrobky, které jsou biologicky rozložitelné nebo zcela recyklovatelné.

 

EZA

Společnost EZA je největší rakouský distributor a dovozce fair trade výrobků. Tato certifikace přesahuje i do zpracování bavlny a bioprodukce.

 

 

 

Zdroje: